Op ontdekkingsreis

Vroeger kookte ik niet zo graag. Ik had er niet veel tijd en aandacht voor. En voor uitgebreid koken al helemaal niet. Toch vond ik het steeds belangrijker worden om te eten wat bijdraagt aan mijn vitaliteit. Door op onderzoek te gaan en veel te experimenteren, vond ik een manier om smaakvolle maaltijden op een praktische, eenvoudige en efficiënte manier klaar te maken. 

Met een cursus ‘eten zonder gluten en suiker’ in 2012, begon ik aan een ontdekkingstocht. Tijdens de 28 cursusdagen die volgden, ging ik met verschillende ingrediënten aan de slag. Met een volledig nieuw ingericht keukenkastje en dito koelkast, ging ik vol overgave te werk. Een leerzame maand. Toch had ik het idee dat de nieuwe gerechten nog wat te wensen overlieten. Waren andere deelnemers enthousiast wel over het resultaat, ik had dat veel minder.

De 28 cursusdagen waren er op gericht vitaler te worden door een andere manier van eten. Maar veel vooruitgang merkte ik niet. Mijn partner, die deze gerechten nu ook voorgeschoteld kreeg, zag ik er wel van opknappen. Pas later zou ik tot de ontdekking komen hoe dat kwam.

Een bredere kijk

Kort daarop ging ik voor een marketingbureau in foodconcepten aan de slag als fotograaf en foodblogger. Hierdoor kwam ik tot de ontdekking dat er zoveel meer producten zijn om mee te koken. Bij klanten bracht ik in beeld welke recepten je hier allemaal mee kunt maken. Door thuis met deze producten nieuwe recepten te bedenken en daarover te bloggen, ontdekte ik dat koken best leuk is. Vooral omdat ik merkte dat je met een paar goede basisingrediënten en wat creativiteit een gerecht al eenvoudig op smaak kunt brengen. En voor interviews bezocht ik regelmatig boeren, bakkers, bedrijven en restaurants. Zo leerde ik hoe producten ontstaan, worden verwerkt en uiteindelijk als maaltijd op tafel komen.

Oh, zo zit het

Tijdens een opleiding tot Ayurvedisch voedingscoach hoorde ik over 5 elementen uit de natuur die zorgen voor een optimale spijsvertering. Deze elementen zijn ondergebracht in 3 typen spijsvertering en 6 smaken. Toen ik daarna een opleiding tot Do In Yoga-docent volgde, was hier ook sprake van 5 elementen. Maar hier lag het accent op het verteren van gedachten. Met deze twee opleidingen op zak begreep ik waarom bepaalde voeding voor mij weinig bijdraagt aan mijn vitaliteit en bij anderen weer wel, en andersom. Over de 5 elementen, types en smaken en hoe je deze praktisch toepast in jouw manier van eten, valt veel te vertellen. Dat doe ik graag tijdens de workshop In je element.

Wel zo makkelijk 

Na wat experimenteren kwam ik tot recepten waarmee iedereen aan de slag kan. Want gelukkig hoeven smakelijke maaltijden niet ingewikkeld of exotisch te zijn. Ook bekende gerechten uit de Europese keuken kun je met een aantal eenvoudig aanpassingen al verfijnen tot een smaakvolle en voedzame maaltijd. Met een aantal goede basis aan ingrediënten in huis kom je al een heel eind. De online voorbeeldrecepten op deze website heb ik door combineren en uitproberen met zorg en plezier samengesteld. Of brengen de recepten uit deze PDF-receptenboekjes je op ideeën en maak je van thuis jouw eigen vegetarische restaurant. Ik ben benieuwd wat je ervan maakt.

Veel kookplezier!