Heerlijk als spread

,

Hummus van zwarte bonen

Hummus van zwarte bonen

Iedereen kent wel van het bestaan van hummus, in veruit de meeste gevallen van kikkererwten gemaakt. Vaak met knoflook, citroen, tahin, citroensap, komijnzaad, eventueel korianderzaad, peper en wat zout. Zo gemakkelijk is het. Maar wist je dat je ook zwarte bonen kunt gebruiken om deze heerlijke spread te maken?

Wat gaat erin deze hummus van zwarte bonen?

  • Handje pompoenpitten
  • 100 gram* gedroogde zwarte bonen
  • 3 eetlepels mosterdolie of olijfolie extra vierge
  • 3 eetlepels tahin
  • sap en rasp van een halve limoen (meer naar smaak)
  • 6 eetlepels kookvocht van de bonen
  • 1 fijngesneden teen knoflook
  • 1 tl komijnzaad
  • klein rood pepertje (de minivariant van de grote peper)
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • snuf Himalayazout
  • 1 eetlepel verse tijm

Hoe maak je het klaar?

  • Wel de gedroogde zwarte bonen 12 uur lang in koud water
  • Kook de bonen in 1,5 uur gaar. Bewaar een beetje van het kookvocht
  • Rooster de pomoenpitten in een droge koekenpan
  • Meng de bonen met alle andere ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde spread
  • Voeg eventueel kookvocht of extra mosterdolie toe als het mengsel te droog blijft

Voor Kapha types heerlijk op een roggebroodje of boekweitcracker als lekker tussendoortje maar ook als aanvulling op een frisse bladsalade.

Wist je dat?

Het klinkt wellicht een beetje onwennig, maar wist je dat je met zwarte bonen ook chocolade brownies kunt maken? Dit recept is echt het proberen waard. Kook daarom als je deze hummus van zwarte bonen maakt, meteen een grotere hoeveelheid van deze bonen. 

Ook interessant