Zelf vegan ijs maken

,

Kokos bananenijs

Kokos bananenijs

Enige tijd geleden vroeg iemand mij of ik belang had bij een ijsmachine. Deze was voor haar overbodig geworden door een nieuwe aankoop. Nou graag, liet ik weten, want zelf ijs maken wilde ik weleens proberen. Ook omdat ik het ijs van de supermarkt en van de ijssalons vaak veel te zoet vind. Zo’n eenvoudig zelfgemaakt bolletje ijs op een hete dag is toch echt een treat. 

Wat gaat er in?

Voor 6 personen ieder een groot bolletje

  • 2 (ingevroren) bananen
  • 300 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels pure cacao
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 2 volle eetlepels carobellapasta (Carobellapasta is een erg smakelijk alternatief van chocopasta, bereid zonder melk, o.a. te koop bij de natuurwinkel)
  • Merg van 1 vanillestokje of halve tl vanillepoeder

Hoe maak je het vegan ijs klaar?

  • Koel de ijsmachine zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing
  • Mix alle ingrediënten met een blender of staafmixer door elkaar
  • Zet de ijsmachine aan op 35 minuten en giet het ijs erin
  • Haal het mengsel, zodra de ijsmachine klaar is, er meteen uit omdat het anders vast vriest aan de wand van de ijsmachinekom.

Dit ijs is zo stevig dat je het al meteen kunt eten. Maar wil je het nog wat harder, zet het dan nog 2 uur in de vriezer.

Tip

Probeer het zelfmaak ijs ook eens met een halve theelepel zeezout. En voor een mooie presentatie voeg je wat zelfgemaakte muesli toe.

Wist je dat?

IJs is als dessert niet echt aan te bevelen. De kou ervan dooft het spijsverteringsvuur, waardoor je de maaltijd minder goed verteert. Goed beschouwd is het sowieso niet het beste voor alle types, maar voor de warme Pitta-mens komt dit vegan recept op een zonnige zomerdag nog wel het meest in aanmerking. In ieder geval een beter alternatief voor ijs van een gemiddelde ijssalon, waar het meestal rijkelijk met suiker wordt bereid.