Gevulde wraps met groenten

,

Enchiladas met zoete aardappelsaus

Enchiladas met zoete aardappelsaus

Met wraps kun je heel goed variëren. Als stevige lunch of diner, maar ook als ‘wrap to go’ met bijvoorbeeld roomkaas, komkommer, tomaat, rucola en verse kruiden en wat je nog meer lekker vindt. Hieronder het recept voor een warme vegan wrap uit de oven.

Wat gaat erin voor 4 personen (1 wrap per persoon)?

  • 400 gram adukibonen*
  • 1 courgette, groene asperges, wortels of anderen groenten die je lekker vindt, in kleine stukjes of schijfjes
  • 3 trostomaten in stukjes of kleine zoete tomaatjes
  • Ghee of olijfolie om in te bakken
  • 4 speltwraps (er zijn ook glutenvrije wraps ter verkrijgen)

Specerijen:  maak een mengsel van

  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1/4 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1,5 theelepel komijn
  • 1 theelepel himalayazout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper

Voor de saus

  • 2 eetlepels arrowroot of ander bindmiddel
  • 250 ml ongezoete amandelmelk, havermelk of andere plantaardige melk
  • een handje ongebrande cashewnoten, ongeveer 2 of meer uur geweekt in water
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 cup edelgist vlokken
  • 1 grote gekookte zoete aardappel

Hoe maak je het klaar?

  • Smelt 1 eetlepel ghee of kokosolie in een hapjespan of en bak even kort de kruiden mee
  • Voeg de stukjes courgette en andere groenten naar wens toe en roer om
  • Voeg als de courgette en andere groenten wat zacht zijn geworden de adukibonen, mais en tomatenstukjes toe en verwarm deze 5 minuten mee

De saus

  • Mix de arrowroot in een glas met 100 ml plantaardige melk totdat er geen klontjes meer in het mengsel zitten
  • Verwarm de melk met de mosterd in een pannetje en voeg de edelgistvlokken toe. Roer dit goed door.
  • Voeg op het laatst het arrowrootmengsel eraan toe. Verwarm de saus totdat het dik wordt
  • Doe de saus in de blender en voeg daar de zoete aardappel en geweekte cashewnoten aan toe
  • Ga door met mixen totdat er een gladde saus ontstaat
  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Vul de wraps met het mengsel, rol ze op en leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Of als je buiten op de bakplaat kookt, verwarm je de wraps los op de bakplaat en leg je daarna de groenten erop.
  • Bedek ze met de zoete aardappelsaus
  • Schuif de schaal in de oven en verwarm ongeveer 20 minuten in de oven
  • Serveer met guacamole (avocado met een mespuntje kurkuma, zwarte peper, paar druppeltjes citroen en himalayazout)

Dit gerecht is met name geschikt voor Vata en Pitta types. Maar Kapha kan zeker ook mee eten van de groenten.

Hoe ik op dit recept kwam

Wraps zijn bij ons wekelijks vaste prik de dag nadat we pilav van rijst en groenten hebben gegeten. Het restje pilav dat over is gebruik ik om in de wraps te vouwen. En is het mooi en lekker buitenweer, zet ik een grote bakplaat op de buitentafel en laat ik ons gezin zelf een wrap vullen met de groenten die ik hierboven opsom. Dan kan een ieder voor zich bepalen welke groenten hij of zij lekker vindt om in de wrap te vouwen. En als je het helemaal goed wilt doen, die groenten en kruiden kiezen waarmee jij in je element bent.

Wist je dat?

Adukibonen zijn Japanse familieleden van de sojaboon. Deze klein en ronde boontjes zijn herkenbaar aan hun bordeauxrode kleur en een witte opvallende streep. Ze zijn zeer voedzaam en makkelijker verteerbaar dan andere peulvruchten daarmee geschikt voor alle drie de constituties. In Japan worden Aduki bonen zelfs “de koning der bonen” genoemd vanwege hun heilzame werkingen op de gezondheid.