Aardend soepje

,

Verwarmende pompoensoep

Verwarmende pompoensoep

Eet je ’s middag een warme maaltijd, volstaat een grote kom pompoensoep als avondeten. Lekker verwarmend voor in de herfst en wintermaanden als de dagen korten. Stevig en toch licht verteerbaar. 

Wat gaat er in deze pompoensoep voor 4 personen

  • 1 kleine oranje (biologische) pompoen, in stukken gesneden
  • 2 zoete (biologische) aardappelen in stukjes gesneden
  • 200 gram rode linzen
  • 1 liter groentenbouillon (van gistvrije bouillonblokjes)
  • stukje verse geschilde gember, geraspt of fijngehakt
  • 1 (biologische) rode ui
  • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter) of olijfolie
  • kokosmelk naar smaak (met name voor Pitta)

Specerijen

  • 1 tl kardemom, 1 tl komijn en 1 tl koriander
  • ½ theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 kaneelstokje
  • zout en peper

Hoe maak je de pompoensoep klaar?

  • Spoel de linzen goed af
  • Snipper de ui en bak deze met de gember en de kruiden in ghee of olijfolie
  • Voeg het bouillonblokje en wat water toe zodat de ui onder water staat en het mengsel kan inkoken
  • Doe daarna de linzen, pompoen, zoete aardappel, laurierblaadjes en het kaneelstokje erbij samen met de rest van de bouillon en kook de groenten gaar
  • Als de groenten gaar zijn, haal je het kaneelstokje en de blaadjes laurier eruit
  • Pureer de soep glad en voeg naar smaak zout en peper toe
  • Voor de liefhebber: voeg aan ieder kom een scheutje kokosmelk toe nadat je de soep hebt opgediend.

Kooktip

Voor extra smaakafgifte van de laurierblaadjes kerf je van te voren even met je nagel een paar sneetjes in het blaadje.

Wist je dat?

Een harde pompoen in stukjes snijden vind ik een behoorlijk klus. Kook ik de pompoen eerst in zijn geheel ongeveer 10 minuten voor, merk ik dat het in parten snijden me veel gemakkelijker af gaat. Bij een biologische pompoen laat ik de schil overigens zitten en verwerk ik deze gewoon mee in het gerecht, wat ook weer veel voorbereidingstijd scheelt.