Warme lunch inspiratie

,

Pompoenpilav

Pompoenpilav

Dit eenpansgerecht is eenvoudig klaar te maken en mee te nemen in een thermopot voor onderweg. Ook maak ik deze pompoenpilav weleens tijdens het kamperen, omdat ik dan maar een kookplaat heb om op te koken. 

Wat gaat er in voor 4 personen?

  • 1 kommetje basmatirijst
  • 2 kommetjes water
  • 1/2 bouillonblokje (gistvrij)
  • 1 kleine pompoen, kleine venkel en zoete aardappel of andere groenten
  • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
  • half pakje kokosmelk (cuisine)

Specerijen:

  • 1 el geraspte verse gember
  • 1 tl korianderzaad
  • 3 kruidnagels
  • 1 tl kurkuma (verse is ook erg lekker)
  • nootmuskaat
  • 1 tl kerrie- of masalapoeder
  • peper en zout (Himalayazout)

Hoe maak je de pompoenpilav klaar op het fornuis?

  • Week de rijst een uur in gekookt water met een bouillonblokje
  • Snijd het vruchtvlees van de pompoen in kleine stukjes, doe het zelfde met de venkel en de zoete aardappel
  • Verwarm de ghee in een hapjespan en voeg de gember, het korianderzaad en de kruidnagels toe tot ze beginnen te kleuren
  • Voeg de pompoenstukjes, de kurkuma en kerrie/masalapoeder erbij en overgiet met de 2 kommetjes water en een half pakje kokosmelk (Ecomill cuisine bijvoorbeeld) toe en roer door
  • Voeg er een half groente bouillonblokje bij (gistvrij)
  • Laat het geheel op een lage stand even 15 minuten pruttelen en voeg dan de rijst toe
  • Wacht tot de rijst gaar is en serveer
  • Eenmaal op tafel voeg je nog wat nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe.

Hoe maak je het klaar met de slowcooker?

  • Precies hetzelfde als hierboven, maar voeg dan alle ingrediënten met uitzondering van de rijst, bij elkaar in de slowcooker
  • Zet de slowcooker 4 uur op laag of 2,5 uur op hoog
  • Voeg een half uur voor het einde de geweekte rijst toe.

Tips

Heb je een grote pompoen, gebruik dan de ene helft voor de pompoenpilav en de andere helft voor de pompoensoep. Dan heb je meteen een lichtere maaltijd voor de avond of de volgende dag voor de lunch klaar.

Houd je pompoenpilav over, gebruik deze dan voor de volgende dag in een wrap.

Bekijk ook de andere slowcooker recepten.