De veelzijdige pompoen

,

Zoete pompoenpannenkoeken

Verwen het hele gezin met dit pompoenpannenkoeken recept. Bak een hele stapel, want ze zijn om je vingers bij af te likken en op voor je het weet.

Wat gaat erin deze pompoenpannenkoeken?

  • 1 halve Kabochi pompoen (groen), maar een oranje volstaat ook
  • 150 gram boekweitmeel (glutenvrij) of speltmeel
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 el olijfolie
  • Ghee of kokosolie om te bakken

Specerijen

  • 2 tl speculaaskruiden (onderaan dit recept staat ook hoe je zelf gemakkelijk speculaaskruiden kunt maken)
  • Zee- of bergzout
  • Zwarte versgemalen peper

Hoe maak je het klaar?

  • kook de pompoen gaar, snijd in grote stukken en verwijder het vruchtvlees
  • snijd daarna in kleine stukken en maal fijn in een foodprocessor
  • klop de eieren los en meng deze met de fijngemaakte pompoen
  • voeg vervolgens de kokosmelk toe
  • roer daarna de meel, , kaneel, kardemom suiker en
  • anders dan bij gewone pannenkoeken, laat je dit beslag lekker dik
  • bak het beslag in de pan aan beide kanten mooi goudbruin van kleur (bij mij konden er drie rondjes in de pan)

Hoe ik op dit recept kwam

Geïnspireerd door een grappig vormgegeven pannenkoekenboekje kozen we dit weekend voor pompoenpannenkoeken, maar dan net even anders dan in het recept wordt vermeld. Omdat ik de Pluktuin het Platteland in Putten nog eens een bezoekje wilde brengen en ik wist dat ze een scala aan pompoensoorten aanboden, besloot ik deze nazomerse middag daarvoor te gebruiken.

Een vriendelijke dame achter de toonbank raadt de Japanse Kabochi aan als ik vraag welke zich het beste leent voor pompoenpannenkoeken. Zij noemt deze groene schoonheid ook wel ‘Sweet bonbon’. Eenmaal thuis, een uur kookplezier en een fotoshoot later, mogen we dan eindelijk proeven. We raken er niet over uitgepraat en de superlatieven vliegen over tafel. Hoe kan zoiets lekkers tegelijk zo gezond zijn.

Dit pompoenpannenkoeken recept krijgt van ons een tien!

Wist je dat?

De speculaaskruiden die deze pompoenpannenkoeken die herfstige smaak geven, kun je ook zelf maken. Heb je onderstaande kruiden in huis, dan is een eigen mengsel gauw gemaakt. Bovendien heb je meteen wat op voorraad voor homemade speculaas.

  • 8 tl kaneel
  • 2 tl nootmuskaat en 2 tl kruidnagel
  • 1 tl gemberpoeder en 1 tl kardemom
  • 1 tl witte peper