De veelzijdige pompoen

,

Kruidige pompoenbroodjes

Kruidige pompoenbroodjes

Kruidige pompoenbroodjes, zoet van smaak en een lekker alternatief voor de dagelijkse boterham. 

Wat gaat er in? (voor 8 kleine pompoenbroodjes)

  • een kleine oranje pompoen (= ca. 500 gram)
  • 200 gram speltbloem
  • 250 gram speltmeel
  • handje pompoenpitten
  • handje rozijnen
  • 1,5 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • flinke snuf zeezout of Himalaya zout
  • 200 milliliter plantaardige melk (ik heb spelt-amandelmelk gebruikt)
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 losgeklopt ei

Hoe maak je deze pompoenbroodjes klaar?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd de pompoen in stukken en bestrijk ze met wat olijfolie
  • Leg de stukken op een met bakpapier beklede ovenplaat of in een schaal
  • Bak 40 minuten in de oven
  • Haal de pompoen uit de oven, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en maal fijn
  • Meng daarna alle ingrediënten, behalve het ei, door elkaar
  • Kneed er een mooie gladde deegbal van
  • Blijf een aantal minuten goed doorkneden (krijg je spierballen van)
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden
  • Maak 8 kleine bolletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede plaat
  • Bestrijk de broodjes met het ei
  • Versier de broodjes met wat pompoenpitten
  • Zet de pompoenbroodjes ca. 20 minuten in de oven, totdat ze mooi goudbruin zijn
  • Laat ze goed afkoelen

Serveertip

Lekker met een dikke laag roomboter of wat je er maar lekker vindt om op te smeren.

Wist je dat?

Pompoen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. En dat is waarschijnlijk niet voor niets, want er is met deze veelzijdige groente ook zo veel mee te maken. Wat denk je van een smeuïge lasagne met pompoensaus, pompoensoep of pompoenpannenkoekjes? Ik durf te wedden dat als je eenmaal hebt geproefd van deze lekkere recepten, je de oranje of groene variant wel wat vaker in huis haalt.