Met paddenstoelen, biet en zoete aardappel

,

Hartige taart

Hartige taart

Hartige taarten maken kan op zoveel manieren. Met bladerdeeg of met zelfgemaakt deeg. Met verschillende groenten of met eieren en kaas. Deze met koelvers deeg, biet, paddenstoelen en zoete aardappel en kruiden is een echte herfst topper en staat in een mum van tijd in de oven. 

Wat heb je nodig voor een taart voor 4 personen

  • 1 rol koelvers rond deeg voor hartige taart/quiche
  • 1 grote zoete aardappel
  • 3 rode bietjes
  • Een pakje gemengde paddenstoelen
  • 1 rode ui, in kleine stukjes
  • 75 gr gorgonzola, verkruimeld
  • 1 handje walnoten, grof gehakt
  • 2 el appelazijn
  • Olijfolie in te bakken
  • 1 ei, losgeklopt

Tip: er zijn ook kant en klare groente pakketten van biet, zoete aardappel en ui te koop.

Specerijen

  • Himalaya zout
  • Zwarte peper
  • 2 tl gedroogde rozemarijn of een klein handje verse naaldjes uit je moestuin
  • 2 tl gedroogde tijm of blaadjes van 3 takjes verse tijm

Hoe maak je deze hartige taart klaar?

  • Verwarm de oven voor op 200 grade
  • Haal het deeg alvast uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  • Kook de zoete aardappel en bietjes gaar (er zijn ook kant en klare gekookte bietjes te koop als je niet van rode vingers houdt) en snijdt ze in kleine stukjes
  • Verhit in een hapjespan 2 el olijfolie en bak de paddenstoelen 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de gesneden biet, zoet aardappel toe en kruiden toe en bak nog 2 minuten.
  • Blus af met de appelazijn en roer goed door. Bak nog even door tot de azijn begint te verdampen.
  • Breng goed op smaak met zout en peper.
  • Rol het ronde hartige taartdeeg, met het bakpapier eronder, uit op het bakblik en prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Schep het groenten-paddenstoelenmengsel in het midden op het deeg.
  • Verdeel alle verkruimelde gorgonzola erover heen.
  • Vouw het deeg losjes rondom over de vulling heen.
  • Kwast het deeg met het losgeklopte ei en strooi daarna de gehakte walnoten over de hele taart.

Bak de hartige taart 30 minuten in het midden van de oven. Nadat je de hartige taart uit de oven heb gehaald, laat je deze 10 minuten afkoelen om het goed te kunnen snijden.

Serveertip

Serveer bij deze hartige taart een frisse salade van veldsla, gedroogde tomaatjes, zaden en pitten en een dressing van olijfolie, balsamico azijn, mosterd en honing.

De volgende dag is deze hartige taart ook nog lekker. Zet de taart afgedekt  in de koelkast. Verwarm de stukjes nog even in de oven vlak voordat je serveert.

Hoe ik op dit recept kwam

Mijn buurvrouw organiseert retreats. Omdat ze dan al haar aandacht aan de deelnemers wil geven, vraagt ze mij om de lunch te verzorgen. Ze vindt het belangrijk dat er ook met zorg aandacht is besteed aan de maaltijden die ze serveert. En ik wil ze graag kennis laten maken met de rijkdom van smaken. Deze hartige taart met zoete aardappel, biet en paddenstoelen maak ik graag in de herfst of winter klaar, omdat de deelnemers vlak voor de lunch vaak van buiten komen. Dan is er niks lekkerders dan een kop warme soep met een stukje warme hartige taart dat net uit de oven komt.

Ook interessant