Goudgele soep voor allemaal

,

Energiegevende pastinaaksoep

Energiegevende pastinaaksoep

Pastinaak is zo’n groente waar je even aan moet worden herinnerd. Niet voor niets valt deze wortel dan ook de ‘vergeten groenten’. In combinatie met appel, gele biet, prei en kruiden wordt deze pastinaaksoep een energie gevend soepje.

Wat gaat er in? (voor 4 personen)

  • 1 eetlepel ghee of olijfolie extra vierge
  • 500 g pastinaak (ong 4 kleine), geschild, in blokjes
  • 1 (zure) appel geschild, in stukjes
  • 1 gele biet, geschild, in stukjes (mocht je geen gele biet kunnen vinden, gebruik dan een zoete aardappel)
  • 1 kleine prei, in ringetjes
  • 1 grote rode of zoete ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden (mag je ook weglaten)
  • 2 groentebouillonblokjes (gistvrij)
  • 800 ml gekookt water

Kruiden

  • 4-5 cm verse gember, geschild en fijngesneden of 1 tl poeder
  • 2 cm verse kurkuma, geschild en fijngesneden of 1/2 tl poeder
  • ¼ theelepel kardemompoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel milde kerriepoeder

voor eroverheen

  • gehakselde verse peterselie

Hoe maak je deze goudgele pastinaaksoep klaar? 

  1. Verhit de ghee of olie in een pan op middellaag vuur en fruit de rode ui ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig is
  2. Voeg de knoflook en alle specerijen toe en roer een paar minuten door
  3. Doe de in de blokjes gesneden pastinaak, gele biet/zoete aardappel, prei en appel erbij en roer goed door de specerijen heen
  4. Voeg de bouillonblokjes en het water toe en laat het geheel sudderen tot de pastinaak goed zacht is (even prikken)
  5. Laat afkoelen en pureer de soep in een blender of met een staafmixer, tot deze glad is
  6. Als je vindt dat de soep te dik is, giet er dan wat kokend water bij totdat je vindt dat het de gewenste dikte heeft
  7. Serveer de soep in kommen en maak af met wat gehakselde peterselie

Omdat alle 6 smaken in dit gerecht zijn verwerkt, is deze pastinaaksoep geschikt voor alle types: Vata, Pitta, Kapha.

Hoe ik op dit recept kwam

Voor het gemak kocht ik onlangs een verspakket pastinaaksoep bij de supermarkt. Ik viel ervoor omdat er zoveel verschillende groenten in zaten. Een week ervoor had ik namelijk zelf pastinaaksoep gemaakt met alleen pastinaak, gember en appel. Maar was lang niet zo lekker als deze soep met zoveel variatie aan groenten. Met het toevoegen van eigen kruiden heeft deze goudgele pastinaaksoep zes smaken.

Wist je dat?

Het lekkerst smaakt deze soep als je de kruiden wat langer in de groenten laat trekken. Dus deze soep in de ochtend maakt en ’s avonds eet. Met de slowcooker krijg je dit effect meteen, omdat de groenten met de kruiden 3 uur sudderen.

Heb je een slowcooker, volg dan stap 1 t/m 3 van hierboven. Vervolgens voeg je deze gefruite ingrediënten samen met de bouillon in de binnenpan van de slowcooker en zet deze 3 uur op high. Vervolg vervolgens stap 4 t/m 7.

N.B. Sommige slowcookers hebben een binnenpan die ook op het fornuis kan. Dan kun je de rode ui, knoflook en specerijen al in die binnenpan op het fornuis zetten.

Bekijk ook de andere slowcooker recepten.