Recept met courgette

,

Verfrissende zomersoep

Misschien vind je het maar een vreemde combinatie, want wie mixt er nu een courgette met een komkommer? Maar je zult merken dat de komkommer een frisse touch geeft aan deze courgettesoep met 6 smaken.

Wat gaat erin courgette komkommer soep?

  • 1 hele grote courgette of 3 kleintjes
  • 1 grote of 3 kleine komkommers
  • 2 (gistvrije) kruidenbouillonblokjes
  • 1/2 theelepel verse tijm of majoraan
  • 1 laurierblad
  • 1/2 tl kurkuma
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui of look van de ui (het look is minder scherp)
  • sap van halve limoen
  • bodempje water onderin de pan

Hoe maak je deze soep klaar?

Omdat ik van gemak houd en niet al te lang in de keuken wil staan met dit warme weer, maak ik deze zomerse courgettesoep vroeg in de ochtend met de slowcooker klaar. Maar deze soep is natuurlijk ook op het fornuis te bereiden.

  • Snijd de courgette en komkommer in blokken
  • Snijd de rode ui en knoflook fijn en fruit aan in wat olijfolie (sommige binnenpannen van de slowcooker kunnen ook op het fornuis, wel zo handig om het dan meteen in deze pan te fruiten en daarna de pan in de slowcooker te zetten)
  • Voeg de courgette en komkommer toe en roer om
  • Voeg een halve eetlepel verse majoraan of tijm toe, maar net wat je in huis hebt. Ik heb van alles in de tuin staan aan kruiden, daarom gebruik ik verse kruiden.
  • Voeg ook de kurkuma, laurierblad, citroensap en bouillonblokjes toe en schep om
  • Giet er een bodempje water bij. Je kunt later altijd nog meer water toevoegen. Er komt namelijk veel vocht vrij uit de komkommer en courgette.
  • Zet de slowcooker 2,5 uur high en prik na 2,5 uur in de groenten om te voelen of ze gaar zijn
  • Haal het laurierblad eruit en mix de soep glad met een blender of staafmixer. De courgettesoep is op het fornuis veel sneller klaar, maar dan moet je er wel voor thuis blijven.

Maak je de soep op het fornuis klaar, dan gelden dezelfde handelingen, maar je kookt de groenten in ongeveer een half uur gaar.

Hoe ik op dit recept kwam

‘Meenemen zoveel je wilt, moet op!’ Bij de indrukwekkende zelfpluktuin van het Hof van Lier in België, waar ik een weekend verbleef, liggen wel 100 komkommers en courgettes opgestapeld. De zomeroogst is zo geslaagd dat er sprake is van overvloed en daar mogen bezoekers van meeprofiteren. Maar bescheiden als we zijn, pakken m’n reismaatje en ik ieder 4 komkommers en de kleinste van de courgette-reuzen.

Eenmaal thuis vraag ik me af of de komkommer en de courgette goede vrienden worden in een verfrissende zomerse courgettesoep. Probeer het zelfs eens met dit recept met 6 smaken en je hebt het antwoord…

Wist je dat?

Courgettes die te lang aan de plant blijven, worden soms zo groot als de knots van Fred Flintstone. De smaak wordt flauwer naarmate ze groter worden, maar voor in de soep zijn ze nog prima te gebruiken. De zaadlijsten worden ook steeds groter, verwijder deze daarom eerst voordat je in stukken snijdt.

Bekijk ook deze recepten voor andere soepen met 6 smaken.