Een smakelijk alternatief

,

Courgettebrood

Wil je ook wel eens wat anders dan brood uit de supermarkt? Dit courgettebrood is extra lekker als het nog een beetje warm is. Zo uit het vuistje. Of als lunch met wat avocado, peper en zout. Maar ook lekker als bijgerecht voor bij een soep als avondeten.

Wat gaat er in het courgettebrood?

  • 1 grote courgette geraspt
  • 200 gram kikkererwtenmeel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 3 eieren losgeklopt
  • 100 ml olijfolie
  • 125 gram cottage cheese
  • 100 gram zwarte olijven
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • snuf Himalaya(zout)
  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het klaar in oven of slowcooker?

  • Verwarm de oven voor op 170 graden
  • Meng alle ingrediënten door elkaar tot een glad beslag
  • Oven: giet het beslag in een met bakpapier bekleed bakblik en bak het courgettebrood in 1 uur gaar (ik kijk altijd even tussendoor en prik na 50 minuten even met een satéprikker in het brood om te bekijken hoe nat of droog het is)
  • Slowcooker: giet het beslag in de binnenpan van de slowcooker en zet 2 uur op low
  • Haal het brood uit de oven of slowcooker en laat ongeveer een half uur afkoelen totdat je het aansnijdt.

Bewaartip

Bewaar het courgettebrood in een afgesloten bak in de koelkast, dan blijft het wel twee à drie dagen lekker. Rooster een volgende dag bijvoorbeeld een plakje in de broodrooster.

Hoe kwam ik op dit recept?

Zelf brood bakken? Daar heb ik geen tijd voor hoor, dacht ik altijd. Toch ben ik niet altijd zo gecharmeerd van brood van een gemiddelde bakkerij of uit het schap van de supermarkt. Reden genoeg om thuis toch maar een en ander uit te proberen. Ik experimenteerde met verschillende ingrediënten. Zo las ik onlangs over het maken van groentebroden. De reactie aan tafel: ‘ik wil later als ik groot ben en zelf m’n eten moet maken, alleen nog maar deze broden bakken’, vond ik ruim voldoende om het recept ook in dit online receptenboek te delen.

Bekijk ook het recept voor bierbrood.